Vesna De Vinča

Vesna de Vinča je novinarka, TV i filmska autorka, pisac, modni producent i event producent.

Profesionalno TV iskustvo
Od 1993. godine Vesna je bila urednica Dokumentarnog ekskluzivnog programa na RTS-u. Njene emisije su emitovane i putem RTS satelita. Od 2004. godine vodi privatnu produkcijsku kuću “De Vinca Production”. Autorka je više od 50 dokumentarnih, ekskluzivnih TV portreta.

Top Encounters
TV serijal “Top Encounters” (1993 - 2011) je ekskluzivni dokumentarni program u formi TV portreta svetski poznatih ličnosti, koje je intervjuisala Vesna De Vinča. Sagovornici su bili javne ličnosti iz raznih oblasti - politike, nauke i kulture. Bila je prva žena ratni reporter na prostoru bivše Jugoslavije.

Među javnim ličnostima sa kojima je uradila intervju su:
Simon Vizental, svetski poznati lovac na naciste (TV film “Zid” i “Žrtva”)
Dejm Elizabet Mardok, filantrop i matrijarh porodice Mardok u Melbrunu, u Australiji
Đina Lolobriđida, glumica (TV film, “Ah Đina, Đina”)
Muamer El Gadafi, dugogodišnji lider i vođa Libije (TV film “Pukovniku nema ko da piše”) i “Sunce pustinje”, TV intervjui pre i nakon njegovog zbližavanja sa Amerikom. 
Artur Klark, svetski poznati pisac naučne fantastike (“Nebo kralja Artura”)
Jaser Arafat, sa njegovom porodicom (“Abu Amar” i “Zahua”)
Pako Raban, svetski poznat modni dizajner (“Gavran”)
Sirimavo Bandaranike, prva žena premijer na svetu, Šri Lanka (“Čvrsta nežnost madam Sirimavo”)
Pablo Raptis, 100-godišnji Generalni Sekretar Četvrte Internacionale, koji je postao lider Internacionale nakon smrti Leona Trockog (“Pablo, hodajuća istorija”)

Serije su emitovane na RTS-u, RTS Satelitu, TV Pinku, BN i BN Satelit kanalu.Obrazovanje
Doktorat iz oblasti komunikologije, Megatrend, Univerzitet u Beogradu (Doktorsku disertaciju je odbranila na temu “Ekskluzivno TV novinarstvo”)
Osnovne i master studije je završila iz ekonomije, Univerzitet u Beogradu

Festivali
Od 2006. godine, Vesna de Vinča je član žirija na Festivalu nezavisnog evropskog filma, koji vodi oskarovac Skot Hiler. 

Event produkcija
Autorka je međunarodnog projekta Ekologija i kultura.
Autorka je projekta, istoimene knjige i serije eventa “Srbija, zemlja jorgovana”, koji je podržan od strane brojnih kraljevskih porodica u Evropi – Burbon, Karađorđevići, Orleans, Lihtenštajn i Vojni i Bolnički Red Sv. Lazarusa iz Jerusalima. Tim povodom, posađeno je 8.000 jorgovana. 
Autorka je projekta “Beograd zove – spasimo božićne jelke”, koji je podržan od strane organizacije MENSA, kada je sačuvano više od 2.000 stabala.

Modna i umetnička produkcija
“De Vinča Production” je zaslužna za produkciju međunarodnih modnih revija, događaja i magazina. Vesna je 2007. i 2008. godine organizovala Nedelju mode u Solunu, u Grčkoj. Autorka je srpskog novog brenda i događaja “Srpski dan mode” (Pariz 2016. i 2017. godine). Predsednica je žirija na manifestacijama Mis Srbije i Mis Crne Gore, koji se organizuju sa licencom Mis sveta (vlasnica je Julija Morli) i Mis univerzuma (vlasnik je Donald Tramp). 

Humanitari rad
Obezbedila je punu 4-godišnju univerzitetsku stipendiju za 364 mladih žena, finalistkinja na manifestacijama Mis Srbije i Mis Crne Gore. Akrivna je u Redu Sv. Lazarusa, gde je obezbedila donaciju medicinske opreme bolnicama u Kraljevu i Slankamenu, u Srbiji. Član je MENSE. 

Strani jezici
Govori engleski, španski i ruski

Aktuelni projekti
Event projekat “Dubaji, zemlja dece”, knjiga “Misterija lepota” i knjiga “Kako preživeti 21. vek”.

Ostalo
Živi i radi na splavu “De Vinča”. Njeno pravo prezime je Jugović, a pseudonim De Vinča je preuzela sa željom da promoviše vinčansku civilizaciju, koja je postojala 5.000 godina pre Hrista, na obalama Dunava blizu Beograda.